Gluten pszenny 0,5kg

22,00 zł
Brutto

Gluten pszenny

Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Bezpieczne zakupy

 

Szybka dostawa

 

Zwrot towaru

Gluten to witalne białko pszenne otrzymywane poprzez ekstrakcje z pszenicy. W skład glutenu wchodzą gliadyny odpowiedzialne za lepkość i gluteiny nadające produktom elastyczność. Gluten, czyli wyciąg z mąki pszennej, i niewielka ilość wody to wszystko czego potrzebujesz do przygotowania w domowych warunkach seitana.


Czysty gluten pszenny jest w piekarnictwie wykorzystywany do poprawy i stabilizacji jakości mąki, szczególnie tej ze zbóż gorszej jakości - ponieważ gluten wiąże wodę, dodanie go do mąki poprawia wodochłonność i wpływa na zwiększenie wydajność ciasta i pieczywa; jednocześnie dodanie glutenu wpływa na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskania większej ilości pęcherzyków powietrza uzyskuje się pieczywo o większej objętości, bardziej delikatnym miąższu i przedłużonej trwałości. Aby poprawić wyrastanie chleba, wydłużyć czas jego świeżości i elastyczność ciasta dodawaj 1 łyżeczkę glutenu na 1 szklankę mąki.


Przepis na domowy seitan

Seitan jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu i właśnie dlatego, że swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej bywa nazywany „chińskim mięsem”.


Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 szklanki glutenu i 3/4 szklanki zimnej wody. Zmieszaj ze sobą składniki i zagnieć ciasto (konsystencja jak na pierogi). Potnij ciasto na plastry (jak knedliki :) ) i gotuj przez godzinę w dobrze doprawionym bulionie (nie żałuj ulubionych dodatków, wykorzystaj cząber, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i suszone warzywa. Tak przygotowany glutenowy kotlet można już podawać, można też dodatkowo zamarynować go w oliwie i przyprawach i upiec w piekarniku jak pieczeń.

25017601038597

Specyficzne kody

Zobacz także